我在北京的生活

Ik ben nu iets meer dan twee weken in Beijing, en ik voel me al aardig thuis. Ik ken de buurt een beetje, heb al veel leuke mensen leren kennen, weet hoe ik overal moet komen met het openbaar vervoer, weet lekkere gerechten in de restaurants, Chinees praten gaat al iets vlotter, en begin al een beetje in het studie-ritme te komen…

Vorig weekend was de viering van de officiële ingang van het nieuwe jaar. Het nieuwjaarsfeest hebben de Chinezen al op 14 februari gevierd, bij Nieuwe Maan. Het schijnt zo te zijn dat de periode tussen Nieuwe Maan en Volle maan de overgang van het nieuwe jaar is; met Volle maan begint dus officieel het jaar 4707… Ik heb nog nooit zoveel vuurwerk bij elkaar gezien als op die avond. Op ieder kruispunt en iedere hoek van de straat werd 12 uur lang achter elkaar mooi vuurwerk afgestoken, maar ook 5-meter lange knalratelbanden werden rustig uitgerold… Ik hou er normaal niet zo van, maar dit was indrukwekkend! Het kan niet zijn dat er nu ook nog maar één kwade geest rondwaart in Beijing!

Met de officiële ingang van het nieuwe jaar, begonnen op 1 maart ook mijn lessen. Ik zit bij een paar mensen uit Maastricht in de groep, maar ook met een Rus, een paar Koreanen en een paar Afrikanen van wie ik het specifieke land nog steeds niet heb kunnen verstaan. Bijna iedere dag heb ik les van 8:00 tot 14:30 uur, waar er continu alleen maar Chinees op je wordt afgevuurd; het valt nog niet mee moet ik zeggen. Als een spookje kom ik dan ook thuis om 15:00 uur en kan de voorbereiding voor de volgende dag beginnen… De lessen hier zijn totaal anders dan de Nederlandse norm. Makkelijk gezegd; in Nederland gaat het er om dat je de grote lijnen van een tekst begrijpt, je het in eigen woorden uit kan leggen, en zo nodig moet presenteren. Hier lezen we een tekst drie keer, en moeten vervolgens het boek dichtdoen om alles letterlijk na te zeggen… Simpelweg drillen dus.

Vorig weekend ben ik naar twee parken gefietst; Ritan gongyuan en Longtan gongyuan. In Longtan gongyuan was ik 2005 nog geweest voor het WYC, dus ik wist dat daar een klimwand stond. Maar in beide parken was de klimwand helaas nog gesloten vanwege het koude weer. Al vond ik eergister op internet een andere klimhal in de buurt die de grootste van China schijnt te zijn, waar ik snel eens langs ga als ik tijd heb…

Trouwens dat fietsen… blijft hier telkens weer een avontuurtje. Ik vind het een beetje vergelijkbaar met een hindernisbaan of computerspelletje, waar je veilig aan de overkant moet komen. Rode of groene verkeerslichten schijnen hier geen betekenis te hebben. Denk je veilig door groen te fietsen, word je bijna geraakt door toeterende taxi’s en bussen. De enige regel die telt is ‘zorgen dat je niets raakt’; zolang iedereen dat doet, gaat er niets mis. Al merkte ik volgens mij wel laatst dat afslaand verkeer hier wel echt voorrang heeft… Ik heb echt een heel klein kwetsbaar fietsje van het merk ‘foetsie’ (fuzi), dus ik heb er maar meteen twee sloten op gezet!

Het is hier vriest hier dag en nacht, maar binnen hebben we nu nog gewoon centrale verwarming; zo vanzelfsprekend als het lijkt te zijn. Maar vanaf volgende week wordt in heel Beijing de centrale verwarming afgesloten tot en met 30 november 2010. Typisch. Het is dan normaal om met winterjassen binnen te lopen!

Dit is nog lang niet alles van wat ik hier doe en meemaak, maar ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen en eindigen met typen… Er is nog het verhaal van het gevecht in het restaurant, de spartelende vis naast de tafel, de beroving van mijn vriendinnen, de afding-vaardigheden op de marktjes, de algemene gedisciplineerde mentaliteit die me wel bevalt, de leerzame dag met een Chinees vriendinnetje, en de blauwe lucht die hier zowaar ook wel eens voorkomt nadat het gesneeuwd of hard gewaaid heeft.

Renos, ga door met Chinees oefenen; ik vond het al heel goed! David, ik ben heel trots dat je naar Israel mag gaan! En Enzo, gefeliciteerd met Imotheppie; de moeilijkste boulder uit mijn boulder-database!

Posted on March 9, 2010 at 14:36 by Ima · Permalink
In: Uncategorized

One Response

Subscribe to comments via RSS

 1. Written by janny
  on 09/03/2010 at 19:39
  Permalink

  wat maak je daar veel mee!
  je geld op je lijf,
  of je geld of je leven!
  is het daar echt zo gevaarlijk?
  maar je bent veel gewend, gelukkigwas je vaakin het buitenland
  heb het fijn
  in Peking
  kus ,oma

Subscribe to comments via RSS

Leave a Reply