Een week in de woestijn in Gansu

13 t/m 19 maart

Na een paar laatste dagen in Urumqi in Xinjiang nam ik de nachttrein naar Dunhuang in Gansu. Slechts 13 uur dit keer… Niet echt praktisch dat het treinstation van Dunhuang 140 kilometer van de stad afligt, maar ik ben aangekomen!

Dunhuang is een stadje middenin de woestijn (Gobi-woestijn in het Oosten, Takla Makan in het Westen). Een wereld van verschil in vanalles… Ten eerste begon ik aan mezelf te merken dat ik eindelijk m’n draai had gevonden in het weg zijn en het alleen reizen. Ook merkte ik gelijk dat ik weer terug in “China” was; ik dacht dat ik me niet onveilig voelde in Xinjiang, maar als ik merk hoe ik in China rondloop ben ik zoveel meer ontspannen. Het is alleen al te merken aan de manier waarop de mensen op straat naar je kijken… Ook kwam ik in Dunhuang de eerste andere reizigers tegen waarmee ik naar Mogao Caves en Mingsha Shan ben gegaan. Helaas mocht ik in de buddha-grotten geen foto’s maken, maar het was echt indrukwekkend! De dag erna toen we de woestijn in wilden gaan begon het te zandstormen, en was het eigenlijk niet meer verstandig om naar buiten te gaan. Ik heb nog een poging gedaan, maar het helaas toch snel moeten opgegeven…

Dunhuang – Mogao Caves en zandstorm bij Mingsha Shan

In Dunhuang voelde ik me redelijk op m’n plek en het was fijn om er twee dagen een beetje bij te komen. Vanuit Dunhuang nam ik ’s ochtends de trein door naar Jiayuguan. Daar bevindt zich het meest Westelijke deel van de Chinese muur middenin de Hexi Corridor. In de trein ontmoette ik een Chinese vrouw die ook in Jiayuguan uitstapte en speciaal voor dit deel van de Chinese muur kwam. Ik trok de rest van de dag met haar op en de dag erna scheidden onze wegen al weer; zij ging door naar Xi’an en ik nam de trein door naar Lanzhou.

Uiteindelijk vond ik Jiayuguan niet zo speciaal als ik had verwacht, maar dat kwam misschien ook omdat het zo bewolkt was en de sneeuwbergen niet te zien waren. Toch vond ik het wel een plek die je niet zomaar mag overslaan, zeker niet als je er toch langs komt…

Jiayuguan

Rond middernacht kwam ik aan in Lanzhou en het was onmogelijk om rond die tijd zonder lang te onderhandelen van het treinstation bij het hostel te komen. Toen ik ’s ochtends wakker werd kwamen dezelfde drie reizigers die ik in Dunhuang tegenkwam toevallig ook net aan in hetzelfde hostel, en ik trok voor de rest van de dag weer met hun op. Ik moest wel weer wennen aan de drukte in zo’n grote Chinese stad, en vond daarom twee dagen in Lanzhou meer dan genoeg. Het was wel m’n eerste warme dag in China, dus bij deze werd m’n dikke donsjas weer diep opgeborgen in m’n rugzak!

Drukte op een zonnige dag in Lanzhou & weer de trein in op naar Chengdu

Een week in het woestijnachtige gebied van Gansu was super. En ook al ben ik er redelijk snel doorheen gereisd, heb ik alle stops kunnen maken die ik de moeite waard vond. Kijk er naar uit om hierna een weekje bij te komen in Chengdu!

Posted on March 29, 2012 at 15:39 by Ima · Permalink
In: Uncategorized

Leave a Reply