Yukon

22 – 31 maart Yukon

Wat is dat toch met die Yukon? Wat trekt me zo aan? De Yukon klonk me altijd al wat intimiderend in de oren. De wildernis.. De verlatenheid.. De afgelegenheid.. De grizzlies.. De sneeuw.. Het mysterie rondom de verdwenen vrouwen aan de highway of tears.. De kou.. Het onbekende noorden… Het stond al lang hoog op m’n to-go-list, en nu klopt de timing.

IMG_4800 IMG_4804

In de hele Yukon Territory wonen 35.000 mensen, terwijl het gebied groter is dan Californië. Dat zijn minder mensen dan in Wijchen… In de wintermaanden wordt het er nauwelijks licht en in de zomermaanden nauwelijks donker. Nergens ben ik ooit vriendelijkere mensen tegengekomen als daar. Ik ben wéér alleen op avontuur. Maar ik voel me welkom en geholpen. Dit gaat goedkomen!

IMG_4831 IMG_4864

Op m’n eerste avond rijd ik met Julie (couchsurf-host) naar Fish Lake in de hoop het Noorderlicht te zien. Aan de volle maan had ik niet gedacht – het was véél te licht! Toch een hele mooie heldere nacht gezien vanaf een bevroren meer.

Ik reis door naar Haines Junction, niet ver van de grens met Alaska. Ik mis mijn auto. Het is niet makkelijk om rond te reizen waar afstanden zo groot zijn en waar bijna geen mens te bekennen is. Een lekke band met m’n fiets resulteert in de beste lift die ik kon wensen met Jeff and Rebecca. Samen met hun doe ik hikes. Rijd ik voor de eerste keer op een sneeuwmobiel. En zie ik voor het eerst het lange proces van het voeden van een heel hondensleeteam.

P1090138 P1090157

Een volle Yukon-dag met Jeff en Rebecca!

IMG_5044 IMG_5020

Kluane National Park en een hike over bevroren Kathleen Lake

IMG_4968 IMG_4956

Iedere dag kletsnatte sokken 🙂

Tijdens een andere hike ontmoet ik Vanessa en Amy per toeval. Twee meisjes, ook alleen reizend door de Yukon. Ik rijd met Amy terug naar Whitehorse en mag overnachten in het huis van Vanessa.

IMG_4922

Onderweg naar Haines Junction

Ik heb het meeste uit mijn trip kunnen halen dankzij de mensen die ik heb ontmoet. Eind maart was het begin van het lente seizoen – het was bovengemiddeld warm en de sneeuw was hard aan het smelten. Tien dagen is voor mij dit keer genoeg. Ik ben blij om weer terug naar ‘huis’ te gaan, net voordat de grizzlies wakker worden.

Posted on April 15, 2016 at 23:53 by Ima · Permalink
In: Uncategorized

2 Responses

Subscribe to comments via RSS

 1. Written by janny minnema
  on 20/04/2016 at 10:16
  Permalink

  hoi ima, wat een mooie avonturen en verhalen! hier gaat ook alles goed! veel plezier nog en tot augustus! Veel groetjes van oma en jessica

 2. Written by janny minnema
  on 20/04/2016 at 10:18
  Permalink

  hoi ima, wat een mooie verhalen en avonturen maak je mee, geweldig! Geniet er nog van en tot in augustus. veel groetjes van oma en jessica

Subscribe to comments via RSS

Leave a Reply